Електричний камін складається з двох основних частин: топки та порталу. Саме в топці горить вогонь, а от портал вже є облицюванням каміна. Він виконує відразу кілька функцій: акумулює тепло; створює стиль каміна; є частиною інтер'єру. Варто зауважити, що ці складові можна придбати окремо, проте камінокомплект має ряд переваг:

а) економічність. Вартість комплекту зазвичай нижче, ніж ціна окремих його складових.

б) простота і легкість монтажу.

в) асортимент. Виробники пропонують широкий вибір камінокомплектів на будь-який смак, гарантуючи при цьому безпеку і простоту експлуатації.

     Стандартний електричний камінокомплекти можна встановити в будь-якому приміщенні, де є мережа електроживлення. Варто зауважити, що тепло від такого каміна повністю йде в приміщення, а не в димоходи чи вентиляційні труби.
     Камінокомплекти - електрокамін в комплекті з порталом - це оптимальний варіант для тих покупців, які не бажають витрачати час на підбір кожної складової, але хочуть знайти стильне готове рішення, яке дозволить зробити інтер'єр кімнати затишним і довершеним. Асортимент камінокомплектів дозволяє вибрати електричний камін з порталом в стилі античності або класики. Шанувальникам сучасних стилів Hi-Tech і мінімалізму варто звернути увагу на камінокомплекти від Dimplex з їх чіткими пропорціями і лаконічним дизайном. Вони виглядають строго, витончено і елегантно. Правильно підібраний камінокомплект може кардинально змінити інтер'єр приміщення. Встановити в будинку електричний камінокомплекти можуть і власники просторих особняків, і господарі квартир з невеликими габаритами, оскільки модельний ряд електрокамінів включає як масивні, так і мініатюрні кутові конструкції. Саме кутові електрокаміни завжди користувалися величезною популярністю в силу своєї компактності. Їх можна  розташувати як  і у вітальні, так і в кабінеті для створення ділового, респектабельного стилю. В загальному при виборі такого камінокомплекту варто дотримуватися декількох рекомендацій:

1.Зовнішній вигляд каміна повинен гармоніювати з інтер'єром кімнати в цілому, але допускається і розумне змішання стилів.

2.За колірною гамою камінокомплекти мають бути у контрасті зі стінами, оскільки він має залишатися центральним  елементом інтер’єру приміщення.

3.Для просторих приміщень не слід вибирати малогабаритні комплекти, вони можуть візуально загубитися серед предметів меблів і декору.                                              Також варто пам’ятати, що портал для електрокаміну може бути виготовлений з гіпсу, натурального або штучного каменю, МДФ чи натуральної деревини, а також з хромованої сталі. Таким чином, вибирати камін можна під певний стиль, домінуючий декор чи, навіть, під меблеву фурнітуру. Залежно від планування будинку можна встановити як кутовий, так і вбудований камінокомплект, роблячи акцент саме на оздобленні, тобто порталі такого каміна.