Дрова – найекологічніший вид палива для каміна. Важливі моменти при виборі дров: вологість деревини, габарити і тип дерева.

 Вологість деревини. Для розпалювання краще не брати сире дерево. В цьому випадку більша частина енергії буде спрямована не на віддачу тепла, а на вологу, яка виділяється при згорянні сирого дерева. Також значної шкоди зазнає і димохід, і скло топки каміну. Найкраще для розпалювання брати дерево вологістю 15 – 25%. Свіже дерево потрібно сушити мінімум впродовж 6 місяців зовні, але під дахом. Сира деревина повинна використовуватися дуже рідко, тому що вона значно знижує час експлуатації всього каміна.

 Розміри (габарити) деревини. Для більш стійкого жару краще використовувати дрова приблизно одного розміру, оптимально – 8-11 см, а діаметр і довжина має бути 2/3 – ¾ від розмірів топки (близько 35 см). Для розпалювання оптимально закладати дровами третину топки. Важливо, щоб була добра подача повітря для горіння дров в каміні. Підкидати дрова необхідно по кілька штук з відкритою заслонкою.

 Тип дерева для каміна. При виборі сорту дров необхідно віддати перевагу листяним. Дрова хвойних порід більш смолисті й частіше іскрять і стріляють. До того ж вогонь із соснового дерева призводить не тільки до великої кількості смоли, а й сажі. Від цього в димоході часто відбувається самозаймання сажі. Тому розпалювати ялину і сосну не рекомендують. Взагалі не варто використовувати для камінів меблеві уламки, паркани, сміття  і інші подібні матеріали.

Підбирайте дрова правильно!